Menu Sluiten

Met deze tips gaat je fietsaccu langer mee!

Het is belangrijk goed voor de accu van je elektrische fiets te zorgen. Hier een aantal tips om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. 

De levensduur van de accu baart menig fanatieke fietser zorgen, want die kosten nogal wat. Vijfhonderd euro voor een accu lijkt al heel normaal. Volgens veel fabrikanten moet een accu wel vier tot vijf jaar meegaan, maar de praktijk is vaak anders. 

Behoud van je accu

Om de accu een zo lang mogelijke levensduur te geven wordt geadviseerd om deze niet lang op te slaan en zeker niet in een warme ruimte (boven de 25 graden). Doe dat op een koele en droge plek en zorg ervoor dat deze ofwel niet helemaal leeg, maar ook niet helemaal opgeladen is. Ga je de fiets vervoeren, achter op de auto bijvoorbeeld, haal de accu er dan altijd vanaf. 

Zorg ervoor dat elektrische onderdelen van de accu niet echt nat worden. Haal de accu even eraf als je de fiets gaat schoonmaken. Een fikse waterstraal erop is niet verstandig. En als het echt winter wordt, en gaat vriezen, is het belangrijk dat je de accu op je fiets zet vlak voor je vertrekt. Betekent wel dat je de discipline moet hebben deze er steeds af te halen bij koud winterweer en op kamertemperatuur in je huis moet bewaren. Er zijn overigens hoezen in de handel die je accu beschermen tegen de ergste kou als je een flinke winterse rit voor de boeg hebt. 

Stroomverbruik van een fiets?

En het stroomverbruik van opladen? Nu we met z’n allen ‘aan de elektrische auto moeten’ zal dat te merken zijn aan de stroomrekening. Die kan zomaar verdubbelen als je deze regelmatig met de laadpaal verbindt. Maar met een elektrische fiets valt dat reuze mee. Voor elke honderd kilometer fietsen betaal je ongeveer vijftien cent aan stroomkosten. Daar hoef je je dus eigenlijk niet druk om te maken. Een paar tientjes voor een lange zomer fietsen, moet kunnen nietwaar. En op de winter ben je nu ook voorbereid. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *