Menu Sluiten

Restauratie Magneet “Sprint”

Een klant van me, had in een Amsterdams winkeltje voor een leuk bedrag een oude Magneet “Sprint” racefiets op de kop getikt.

Deze Magneet  “Sprint” supersportfiets is van Nederlands fabricaat en vermoedelijk van eind jaren’60, in dat geval nog uit de Magneetfabriek of mogelijk begin jaren ’70 toen Magneet overgenomen was door Batavus. Magneet was één van de eerste bouwers van lichtgewicht frames in Nederland en hield zich in de jaren ’30 als eerste Nederlandse fietsproducent bezig met sponsoren van wielrenners. Frans Slaats reed op een Magneet met dik 45 km/u op 29 september 1937 een wereldduurrecord. Helaas duurde dit record slechts 4 weken. Misschien had het wat langer stand gehouden als Slaats niet de avond van de 28e tot half drie aan de Chianti had gezeten 😉

Aan de afmontage (Simplex) en de spatborden van deze Magneet “Sprint” te zien, gaat het het hier niet om een professionele racefiets, maar een echte sportfiets voor dagelijks gebruik.

De fiets had duidelijk al jaren stil gestaan. De banden waren poreus, de versnelling zat deels vast, de kabels waren versleten, enz. Het frame vertoonde wat gebruikerssporen, maar had geen vervelende roestplekken. Kortom, met de nodige aandacht was er zeker iets moois van te maken!

Allereerst is zowat de hele fiets gedemonteerd, schoon gemaakt en opnieuw in het vet gezet. Daarnaast zijn alle binnen- en buitenkabels vernieuwd en is e.e.a. opnieuw afgesteld. Het doel was dat de fiets niet te opvallend moet worden, maar wel stijlvol en bovendien comfortabel en functioneel. Door deze fiets te voorzien van “fat tires” in een bescheiden crème kleurtje is voor wat extra rijcomfort gezorgd. Daarnaast zijn er stijlvolle elementen toegepast zoals een vintage lederen Brooks zadel en lederen stuurbekleding.

Het eindresultaat is een mooie vintage fiets, waarvan je nog jaren plezier van kan hebben!

Magneel Sprint 1

Magneel Sprint 2

Magneel Sprint 3

Magneel Sprint 4

Magneel Sprint 5

 

2 Comments

  • bikesos_admin

   Hoi Job,
   Deze fiets is in opdracht van een klant gerestaureerd en dus helaas niet te koop.

   Ik heb momenteel nog wel een tweetal klassieke racefietsen staan. Mocht je interesse hebben dan kun je me bellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *