Verreweg de meeste vragen over de e-bike gaan over de accu en het bereik. Waarom haalt de een rustig tachtig kilometer op een accu terwijl de ander – met precies dezelfde fiets en accu – niet verder dan zestig kilometer haalt?
Accu’s voor de e-bike zijn er inmiddels in vele soorten. Maar hoe haal je eigenlijk zoveel mogelijk kilometers uit uw accu?
Folder versus werkelijkheid
De fabrikant van de e-bike geeft in zijn brochures en op zijn website altijd een opgave van het bereik van de accu. Realiseer je echter wel dat dit een fabrieksopgave is: een momentopname onder de meest ideale omstandigheden. Vergelijk het maar met de cijfers die autofabrikanten over het brandstofverbruik geven: schitterend, maar lang niet altijd reëel. Heb je een fiets op het oog, vraag dan aan de fietsenmaker naar de ervaringen van andere fietsers. Of ga online op onderzoek uit.
Wind mee of wind tegen
Op het moment dat je heuvelop of met forse tegenwind fietst, moet de accu meer vermogen leveren. Dat geldt ook als je met veel gewicht rijdt of vaak moet optrekken. Dit betekent dat de accu onder dit soort zware omstandigheden altijd eerder leeg is. Iets om rekening mee te houden als je een rondje gaat toeren.
Bandenspanning
Net als in de auto kan je op de e-bike ook brandstof besparen door de banden op de juiste spanning te houden. Zachte banden zorgen voor meer rolweerstand en dan moet de accu harder werken. Gevolg: de accu is eerder leeg. Investeer daarom in een goede fietspomp met drukmeter. In een gemiddelde band moet zo’n 5 bar. Wil je exact weten hoeveel bar de banden van uw fiets nodig hebben, dan staat de minimale en maximale spanning meestal aangegeven op uw band. Uiteraard kan je die gegevens ook opvragen bij uw fietsenmaker of online opzoeken.
Rijd zuinig
Ben je op de e-bike altijd als eerste weg bij het stoplicht? Dan merk je dat zeer waarschijnlijk ook in de actieradius van de accu. Op vol vermogen wegrijden vraagt namelijk veel van de accu. Kies daarom bij het wegrijden voor minimale ondersteuning en wen jezelf er meteen ook aan om de fiets uit te laten rollen als je een stoplicht of kruispunt nadert. Op die manier houdt de accu het langer vol.
Rijd rustig
Berijders van een e-bike zijn soms geneigd de snelheid behoorlijk op te voeren. Los van het feit dat bij een hogere snelheid de veiligheid in het geding komt, is het ook voor de accu niet verstandig. Het is eigenlijk heel simpel: hoe meer ondersteuning u van jouw e-bike vraagt, hoe meer energie dat vreet en hoe sneller jouw accu leeg is. En zeg zelf: heb je wérkelijk het gevoel dat je alles onder controle hebt als je met een gangetje van 22 kilometer per uur over het fietspad jaagt…?
Bewaar je accu vorstvrij
De accu van je elektrische fiets is gevoelig voor kou. De actieradius van een e-bike is kleiner in de wintermaanden. De accucapaciteit kan bij lage temperaturen tot een kwart afnemen. Wil je de accu van je elektrische fiets in de winter in goede conditie houden, dan is het beste advies: blijf fietsen, om de accu regelmatig te ontladen en te laden.
Ga je er in de winter regelmatig op uit met je e-bike, zorg dan dat de accu op kamertemperatuur is als je gaat fietsen. Berg de accu na een fietstocht nooit leeg op! Als je een leeggereden accu in een koude omgeving opbergt, werk je diepontlading in de hand. Een duur geintje, want een diep ontladen accu is onbruikbaar en moet worden vervangen. Dat kan je honderden euro’s kosten. Zorg daarom dat de accu voor minimaal de helft is opgeladen.
Laat na een fietstocht in de winter de accu minstens een half uur opwarmen op kamertemperatuur voordat je gaat opladen.
Als je in de wintermaanden niet of weinig fietst, bewaar de accu dan op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Laad de accu om de maand op, op kamertemperatuur. Haal de accu uit de lader zodra deze is opgeladen. Laad de accu niet onbeheerd op, bijvoorbeeld ’s nachts.
Een accu moet regelmatig ontladen en weer opladen om gezond te blijven. Sommige acculaders voeren dit proces automatisch uit; in dat geval is het advies om de accu in de lader te bewaren als je de fiets niet gebruikt. Check altijd de gebruiksaanwijzing voor het bewaaradvies van jouw type accu.
Stal je je fiets de hele dag buiten, bijvoorbeeld op het werk of bij het station? Neem je afneembare accu dan mee en bewaar hem op een veilige, warme en droge plek. Er zijn speciale draaghoezen waar je de accu in kunt bewaren. Haal – indien mogelijk – ook je display eraf: deze kan kapotvriezen.
Voor e-bike accu’s zijn er thermische hoezen. In de winter houdt zo’n hoes de batterij langer op temperatuur, wat de actieradius vergroot. Overigens houdt een thermische hoes de accu wat koeler in de zomer.