Menu Sluiten

Fietsen is gezond!

Naar het werk, naar de winkel, ter ontspanning op een zonnige vrije dag: geen bewegingsvorm die makkelijker in te plannen is dan fietsen. En die tweewieler heeft nog veel meer voordelen: hij kan zelfs dienst doen als medicijn!

Dertig minuten per dag bewegen met een minimaal matige intensiteit, en dat gedurende minstens vijf dagen per week. Dat is de algemene bewegingsnorm die de Wereldgezondheidsorganisatie voor volwassenen hanteert. Makkelijk zou je denken, maar voor velen lijkt het toch een onmogelijke opdracht. Werk, het huishouden, de kinderen, avondles, afspreken met vrienden… Een halfuurtje extra om te bewegen, waar zou je dat nog tussen moeten proppen?

Nochtans bezitten de meesten onder ons het ideale middel waarmee je die portie beweging in een vingerknip kan uitoefenen: een fiets. Geen enkele bewegingsvorm die zo weinig voorbereiding vraagt en zo toegankelijk is als fietsen. Wie niet al te ver van het werk woont, kan bijvoorbeeld al gewoon door elke dag naar het werk te trappen makkelijk de gezondheidsnorm halen. Of misschien kan de kinderen per fiets naar school brengen de oplossing zijn, of wat dacht je van een ritje naar de supermarkt of een fietstochtje op mooie zomeravonden?

Voor lichaam én geest
En er zijn nog meer redenen dan die befaamde bewegingsnorm om na te denken over een dagelijks fietstochtje. In Nederland, hét fietsland bij uitstek, wordt weleens gesteld dat fietsen als medicijn kan dienen, en gelijk hebben ze. Meerdere studies hebben al uitgewezen dat fietsen een goede invloed uitoefent op je gezondheid, en dat op de meest uiteenlopende vlakken: zo verkleint het je kans op overgewicht of een te hoge cholesterol en vermindert het ook het risico op hart- en vaatziekten en bijvoorbeeld diabetes. De bewegingsvorm heeft bovendien als voordeel dat hij je gewrichten niet belast, waardoor hij heel weinig kwetsuurgevoelig is. Wie dertig minuten per dag beweegt zou bovendien het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals darmkanker en baarmoederhalskanker, kunnen verkleinen.

En daarbij stopt het niet: naast je fysieke gezondheid zou ook je mentale weerbaarheid wel varen bij regelmatige fietstochtjes. Mensen die voldoende bewegen hebben namelijk over het algemeen een beter psychisch welbevinden en lopen ook minder risico op een mentale dip of zelfs een depressie. Wie toch kampt met een depressie zou bovendien beter herstellen wanneer beweging een onderdeel van de behandeling vormt. Méér dan redenen genoeg dus om je tweewieler weer van onder het stof te halen!

Geen excuses meer
Het voordeel van fietsen is bovendien dat iedereen het kan, zij het soms mits wat aanpassingen aan de fiets. Maar ook bijvoorbeeld voor mensen die kampen met astma kan fietsen een goede optie zijn, gezien fietsen een aërobe activiteit is die je lichaam van voldoende zuurstof voorziet en een bewegingsvorm is met een matige intensiteit.

Dat de lucht tegenwoordig te vervuild is, zeker in steden, wordt weleens als tegenargument gegeven om het zogenaamde ‘stalen ros’ op stal te laten, maar die bewering gaat niet op. De luchtvervuiling blijft in ons land relatief onder controle, zelfs op de dagen dat er smogalarm heerst en er hoge concentraties fijn stof in de lucht hangen.

Rustig beginnen
Ben je overtuigd en wil je aan het fietsen slaan? Let er dan op dat je niet té enthousiast van start gaat. Veel beginnende sporters maken die fout, waardoor de motivatie vaak al even snel verdwenen is als ze opdook. Woon je bijvoorbeeld op een behoorlijke afstand van je werk, wil dan niet meteen elke dag vijftien kilometer naar het werk trappen, maar begin met bijvoorbeeld twee dagen per week.

Anders is de kans groot dat je al na een week geen fut meer zal hebben. Bouw dus rustig je conditie op. Ideaal is om in het begin te proberen drie keer per week te bewegen, op die manier zal je je mogelijkheden snel zien toenemen.

Dit betekent fietsen voor je gezondheid:
– Je uithoudingsvermogen neemt toe.
– De gezondheid van je hart en bloedvaten gaat erop vooruit en je risico op onder meer een verhoogde bloeddruk, type 2 diabetes, een te hoge cholesterol en zelfs bepaalde vormen van kanker wordt kleiner.
– Je krijgt een betere longcapaciteit en een hogere weerstand.
– Je spierkracht neemt toe, terwijl je botten en gewrichten gespaard worden.
Osteoporose krijgt zo minder kans.
– Je kan makkelijker op gewicht blijven en verkleint je risico op obesitas.
– Wie beweegt, is meer ontspannen en heeft minder last van stress.
– Je mentale gezondheid gaat erop vooruit en je wordt minder vatbaar voor depressies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *